Nu tar hovrätten upp frågan om hets mot folkgrupp eller inte. Tingsrätten i Helsingborg friade de åtalade. Foto: SVT

Tingsrätten friade om hets mot folkgrupp – nu tas frågan upp i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Carlqvist och Maria Celander som tillsammans driver en hemsida åtalades i höstas för hets mot folkgrupp. Helsingborgs tingsrätt friade dem. Men nu tar hovrätten upp frågan.

Ingrid Carlqvist är känd för att bland annat ha varit med och startat den antimuslimska organisationen Tryckfrihetssällskapet 2012. Hon är författare och har tidigare varit journalist på bland annat Kvällsposten.

Tillsammans med sin kollega Maria Celander driver hon en hemsida.

På hemsidan publicerades förra sommaren en debattartikel där skribenten spekulerar om att apoteksanställda med muslimsk tro kan tänkas prioritera andra muslimer när det gäller att få medicin i händelse av en hypotetisk samhällskollaps. Skribentens slutsats är att personer som inte är muslimer riskerar stå utan medicin.

Artikeln polisanmäldes.

Olika åsikter om missaktning

Hets mot folkgrupp, ansåg kammaråklagare Helene Jacobsson som väckte åtal vid Helsingborgs tingsrätt. Hon ansåg att de två journalisterna uttryckt missaktning för muslimer som folkgrupp.

Advokaten Allan Stutzinsky och de åtalade hävdade att händelsen inte når upp till den nivån. Han pekade på att artikeln gick att bemöta i en öppen och fri debatt.

När domen kom var den friande. Rätten ansåg att de nedsättande uppgifterna om muslimer som artikeln ger uttryck för, inte är av sådan natur att yttrandefriheten bör ge vika.

Ärendet uppe i hovrätten

På onsdagen togs målet upp i hovrätten sedan åklagaren överklagat domen dit.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning. Jag anser att artikelns innehåll full klart överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion, säger Helene Jacobsson.

Hon anser att artikeln behöver prövas i högre insatans.

– Så får vi se vad hovrätten beslutar. Det finns inte mycket praxis inom det här området.

Även Ingrid Carlqvist och Maria Celander väntar på beskedet från hovrätten.

– Men med tanke på att tingsrättens dom så tydligt var i vår favör finner vi det mycket märkligt att åklagaren valde att gå vidare till hovrätten – utan några nya argument, skriver de i en kommentar till SVT Helsingborg.

Hovrättens dom förväntas komma om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.