Thea Jönsson har autism och adhd och har under åren mått väldigt dåligt. Men hennes djur har hjälpt henne på fötter – hör henne berätta mer här. Foto: SVT/Stina Sandström

Hunden Wira hjälper Thea hantera livet med autism och adhd

Uppdaterad
Publicerad

Thea Jönsson, 16, från Helsingborg har autism och adhd. Under åren har hon kämpat med sömnproblem, svårigheter i skolan och psykisk ohälsa Men när hon fick hunden Wira förändrades hennes liv.

– Det var min hund som räddade mig, säger hon.

Thea Jönsson fick diagnoserna autism och adhd för sju år sedan och mådde under sina första skolår väldigt dåligt.

– Jag blev ustött för att jag inte var som alla andra, jag hann inte göra klart proven och jag blev ledsen för jag undrade vad jag gjorde för fel, säger hon.

Har lugnande effekt

När Thea Jönsson var tio år fick hon hunden Wira och redan första dagen märktes en avgörande skillnad.

– Innan det sov jag aldrig men när jag fick hunden så gjorde jag det. Jag bara la på mig täcket och sov. Den känslan är obeskrivlig, säger hon.

Wira känner även av när hon är på väg att bli upprörd.

– Hon har varit med under alla mina utbrott hemma. Hon kommer och lägger sig nära antingen med huvudet i knät eller slickar på mig.

Vill inspirera andra

För tre år sedan fick Thea Jönsson även hästen Van Helsing.

– När jag först lånade hem honom var det katastrof och det tog något år innan vi började få ordning på varandra och vår relation. Men nu står vi här i dag och kan träna på en rätt hög nivå, säger hon.

Nu vill Thea Jönsson lyfta hur mycket djur kan betyda för barn och unga med autsim och adhd.

– De kan till och med vara bättre än människor ibland, säger hon.

I klippet ovan kan du höra Thea Jönsson berätta mer om hur djuren har hjälpt henne att hantera sina diagnoser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.