En person dog vid lägenhetsbrand på Närlunda i Helsingborg. Foto: Oskar Elfving Söderström

Hyresgäster kan flytta tillbaka efter branden

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag kan 41 hushåll flytta tillbaka till sina lägenheter i det eldhärjade bostadshuset på Närlunda i Helsingborg.

Den 19 september brann det i en lägenhet på Närlundavägen i Helsingborg. Branden beskrevs av vittnen som explosionsartad. En person omkom i branden och hela huset fick evakueras. Ett hundratal personer fick flytta ut ur sina lägenheter.

I helgen har Helsingborgshem satt upp stöttor i de tio lägenhererna närmast den brandskadade och på torsdag får 41 av 65 hushåll flytta tillbaka till sina lägenheter.

Omfattande rök- och vattenskador

När det gäller de som bor i de tre yttersta lägenheterna på respektive våningsplan, totalt 24 lägenheter, kommer det att dröja länge innan de kan flytta tillbaka. Det beror bland annat på renovering efter rök- och vattenskador.

– Vi kontaktar nu dessa hushåll för att hjälpa dem med evakueringslägenheter där de sannolikt kommer att behöva bo i flera månader, säger Åsa Cullborn, kommunikatör hos Helsingborgshem i ett pressmeddelande.

Brandorsaken är inte fastställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.