Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Svederberg har byggt sitt eget kylskåp som tar vara på kalluft utifrån. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Följ med till Svens energisnåla hus på Ven

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att elpriserna ökar föds många kreativa lösningar för att spara el. Sven Svederberg på Ven har till exempel byggt sitt eget kylskåp som vintertid inte drar någon el alls.

– Det är samma princip som ett gammaldags skafferi, men eftersom köket ligger mitt i huset kunde jag inte dra nytta av någon yttervägg. Istället drog jag ett ventilationsrör från taket in till skåpet och så ett utsugningsrör vid golvet. Då strömmar luften genom skåpet och kyler, säger Sven Svedberg.

Det hemmagjorda kylskåpet håller en temperatur på fyra plusgrader vintertid. Sommartid står en kylkompressor för nedkylningen.

”Har blivit en pensionärssport”

Sven Svederberg har ett förflutet som läkare och kommunpolitiker i Landskrona för Centerpartiet, men har på senare år fått ett allt större intresse för hur man kan spara energi. Kylskåpet är bara en av flera elsnåla lösningar som Sven och hans fru Birgitta har i huset på Ven.

– Det har blivit något av en pensionärssport, säger Sven Svederberg.

"Det har blivit något av en pensionärssport," säger Sven Svederberg om sina energisnåla lösningar i huset på Ven. Foto: Ivan Loftrup-Ericson/SVT

Vill bli självförsörjande på el

Vid sidan av solpaneler har också solfångare, som värmer vatten, börjat uppmärksammas igen. Naturligtvis har Sven en sådan på taket.

– Det varma vattnet hamnar i en så kallad ackumulatortank. Därifrån matas vattnet till tvättmaskin, diskmaskin, vattenburna element och dusch. Dessutom har vi en anordning där det varma vattnet värmer ventilationsluften som går in i huset, säger han.

Och Sven Svederberg har långt ifrån slut på idéer.

– Jag skulle vilja ha en värmepanna som producerar el. Jag har inte hittat någon ännu, men då skulle jag kunna bli självförsörjande på el och dessutom kunna skicka el som blir över till mina grannar, säger Sven Svederberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skyhöga elpriser

Mer i ämnet