Arkivbild från Borås moské. Foto: SVT

Imam kallade judar för apor och svin

Uppdaterad
Publicerad

En imam vid en moské i Helsingborg kallade judar för apornas och svinens avkommor. Händelsen inträffade i juli när en demonstration hölls i protest mot att Israel hade begränsat möjligheten att komma in till al Aqsa-moskén i Jerusalem, sen bland annat två poliser skjutits ihjäl.

Flera antisemitiska uttalanden gjordes vid demonstrationen och det har polisanmälts. En av de personer som höll tal kallade judar för apornas och svinens avkommor. Han är imam vid en välbesökt moské i Helsingborg, berättar Ekot.

– Jag talade under manifestationen, det är inget jag förnekar. Jag vet att jag har blivit filmad under mitt tal. Det jag sa i talet var riktat mot staten Israel, inte mot judendomen, men en del har tolkat det som att det var så, säger imamen Samir el Refari till SVT Nyheter Helsingborg.

I ett senare pressmeddelande beklagar han sitt språkbruk.

LÄS MER: Judiska församlingen i Helsingborg polisanmäler manifestationer

”Höll talet i affekt”

På en av de här demonstrationerna höll imamen ett tal som enligt honom var improviserat och riktat till Israel och han syftade inte på alla judar i hela världen.

När Ekot besökte moskén där han arbetar, säger han att han höll talet i affekt, men att det är naturligt som en reaktion mot Israels handlingar.

Salahuddin Barakat som är imam vid Islamakademin i Malmö, tycker att det är beklagligt att kritiken mot Israel övergår i antisemitism.

– Jag kan förstå att man sympatiserar med den palestinska saken, och det gör många av oss men det är olyckligt att man använder ett språk som är antisemitiskt, säger han till radion.

Moskén i Helsingborg är en av de mest välbesökta i staden och därför tycker Salahuddin Barakat att det är allvarligt att en imam yttrat sig så här.

Tre polisanmälningar

Uttalandet kan få ett rättsligt efterspel. Totalt har tre polisanmälningar om hets mot folkgrupp lämnats in, bland annat från judiska församlingen i Helsingborg.

Det är polisens avdelning för hatbrott som håller i utredningen.

– Vi ska gå igenom filmer och hålla förhör, säger lokalpolischef Sven Holgersson.

Polisen utreder också brott mot ordningslagen eftersom manifestationen saknade tillstånd.

”Menade inget illa”

Harmudi Lutfi är en av styreledamöterna i Al-Furqan-moskén, där imamen är verksam.

– Jag vet vad imamen har sagt under manifestationen, men samtidigt förstår jag att han aldrig menade något illa mot judendomen som religion. Vi är inte antisemiter och skulle aldrig säga något fult riktat mot judendomen, säger han.

Hamudi Lutfi vill idag inte kommentera polisanmälan om hets mot folkgrupp.

– Om det kommer en dom så kan vi prata om det då, säger han.

LÄS MER: Slagord vid Israelprotester utreds av polis

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.