Inget åtal för planstormare

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget åtal för våldsamt upplopp mot de HIF-supportrar som stormade planen efter kvalmatchen mellan Helsingborg och Halmstad i höstas.

Enligt Helsingborgs Dagblad anser sig inte åklagaren kunna bevisa att det har varit en gemensam aktion. Men beslutet om tillträdesförbud kvarstår, och flera av supportrarna har fått böter för andra förseelser.

Troligtvis åtal för attacken mot Jordan Larsson

Sedan kvalmatchen slutat och det stod klart att HIF skulle åka ur matchen stormade ett stort antal HIF-supportrar planen. Polis och åklagare anser sig ha identifierat 23 av dem. De har fått tillträdesförbud i sex månader till två år från alla svenska idrottsanläggningar när det spelas matcher i de två högsta ligorna. Några har därutöver fått strafföreläggande för bland annat ofredande och brott mot ordningslagen.

Huliganattacken på Olympia

För en av de supportrar, som slet av HIF-spelaren Jordan Larsson tröjan, väntar troligen åtal för försök till misshandel. Åtal väntar troligen också den supporter som misstänks ha kastat ett stag från en reklamskylt mot en publikvärd.

Men det blir alltså inget åtal för våldsamt upplopp.

– Jag kan inte visa vilka tankar eller idéer de hade när de beträdde planen. Det går inte att bevisa att de gått till förenat våld mot person eller egendom, som det uttrycks i lagtexten, säger kammaråklagare Ola Lavie till HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet