Foto: TT/polisens förundersökning

HD ger inget prövningstillstånd för Vallåkradomen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen beviljar inget prövningstillstånd för domen mot den 69-årige man som dömts till fängelse för dråp efter dödsskjutningen i Vallåkra. Därmed blir det ingen ny rättegång om fallet.

Hovrätten dömde 69-åringen till två års fängelse för dråp den 1 februari i år. Tingrätten hade tidigare fastställt mannens straff till fyra års fängelse, men hovrätten sänkte straffet efter att domen överklagats av mannens advokat.

Rätten slog då fast att mannen handlade i nödvärn, men menade ändå att han skulle dömas för dråp eftersom hotet mot honom inte var tillräckligt akut i skottögonblicket.

I torsdagens beslut från Högsta domstolen skriver justitieråden:

”Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen..//..Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd i skuldfrågan och påföljdsfrågan.”

LÄS MER: Dödsskjutning i Vallåkra överklagas till HD

LÄS MER: Sänkt straff för dödsskotten i Vallåkra

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.