Kvinnan ska ha tagit med sin son och rest till Syrien 2014 för att ansluta sig till IS, enligt stämningsansökan från Lunds tingsrätt. Bilden är en arkivbild. Foto: AAREF WATAD/TT

IS-kvinna från Landskrona åtalas – ska ha tagit med sitt barn till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 30-års åldern från Landskrona som misstänks för att ha fört sitt barn till ett IS-kontrollerat område i Syrien åtalas för grov egenmäktighet med barn.

Det var 2014 som kvinnan påstod att hon skulle åka på semester till Turkiet i en vecka. Enligt stämningsansökan från Lunds tingsrätt ska hon istället ha tagit med sitt barn till Syrien – mot pappans vilja.

Nu har kvinnan åtalats i Lund för grov egenmäktighet med barn, det skriver HD/Sydsvenskan.

Förnekar brott

Kvinnans försvarsadvokat, Lars Kruse, berättar för SVT Nyheter Skåne att hon förnekar brott.

– Hon hade för avsikt att åka till Turkiet och kombinera det med en mycket kort tur till Syrien, och sedan åka hem igen. När hon kommer till Syrien blir hon berövad sin frihet tills att hon lyckades fly med sina barn, säger Lars Kruse.

Enligt försvarsadvokaten var kvinnan ”nyfiken på landet”.

Vad säger din klient om misstankarna om att hon ska ha åkt till Syrien för att ansluta sig till IS?

– Det är helt fel. Hon är ingen IS-sympatisör, säger Lars Kruse.

”Brottet bör bedömas som grovt”

I stämningsansökan skriver kammaråklagare Claudio Gitterman följande:

Brottet bör bedömas som grovt eftersom barnet ryckts upp ur sin invanda miljö och förts utomlands till ett land där det vid tidpunkten för bortförandet pågått en väpnad konflikt och för att hållas kvar där under obestämd tid med nästintill obefintlig kontakt med den andra vårdnadshavaren. Detta, i syfte att låta barnet leva i av terroristorganisationen, IS, kontrollerat område och under den våldsbejakande islamiska livsföring som IS där infört.”

Häktad vid Lunds tingsrätt

Sedan kvinnan lämnade Sverige 2014 har hon varit internationellt efterlyst, tills hon greps på Arlanda i slutet av november.

I december häktades kvinnan på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Kvinnan är även misstänkt för krigsförbrytelse under sin tid i Syrien.

Kvinnan misstänks också för krigsbrott – se SVT:s tidigare inslag i videon ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.