Lars Kruse är försvarare åt den misstänkta IS-kvinnan från Landskrona. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

IS-kvinnans försvarare: ”Hon har en förklaring till det som har skett”

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som misstänks för att ha fört sitt barn till IS-kontrollerat område i Syrien ställdes under onsdagen inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt, som beslutade att hon ska häktas på sannolika skäl. Kvinnan har tidigare mist vårdnaden om sitt barn och greps i måndags på Arlanda.

Kvinnan häktades under onsdagen på sannolika skäl misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

– Det finns en uppenbar flyktfara. Hon har varit ifrån landet med barnet under ett stort antal år, däri ligger en stor flyktfara. Där gör tingsrätten samma bedömning som jag, säger Cathrine Bengtsson, kammaråklagare.

Att kvinnan häktas vid Lunds tingsrätt beror på att hon vid sitt försvinnande var folkbokförd Landskrona.

Lunds tingsrätt. Foto: Linda Fridh/SVT

Borta sedan 2014

Kvinnan har varit internationellt efterlyst sedan 2014, eftersom hon misstänks ha tagit sitt barn till Syrien via Turkiet. Detta har hon gjort mot barnets pappas vilja.

Åklagaren Claudio Gittermann har tidigare sagt till SVT att det också finns misstankar om att kvinnan ska ha anslutit sig till IS, Islamiska staten. Nu riskerar hon fängelse.

– Utifrån hur straffen ser ut när det gäller grov egenmäktighet med barn under en längre tid så rör det sig om ett flertal år i fängelse, säger Cathrine Bengtsson.

Lunds tingsrätt har gett pappan ensam vårdnad om barnet, eftersom mamman visat att hon ”gravt brister i sin föräldraförmåga”. Domstolen konstaterar att det finns stöd i utredningen för att kvinnan åkt vidare till Syrien med barnet ”och att hon där anslutit sig till terrororganisationen IS”.

Sedan kvinnan åkte utomlands tillsammans med barnet har hon varit häktad i sin frånvaro. Till barnets pappa hade hon sagt att hon skulle till Turkiet på semester.

Kammaråklagare Cathrine Bengtsson vill inte kommentera om fler brottsmisstankar kan tillkomma mot kvinnan.

Greps på Arlanda

När kvinnan kom till Arlanda omhändertogs barnet. Barnet har nu återförenats med sin pappa, enligt åklagaren Cathrine Bengtsson.

Kvinnan är född och har bott i Landskrona, men även i andra delar av landet. Hennes sista kända adress innan hon av Skatteverket registrerades som utvandrad i december 2015 var hos en släkting i Landskrona, i samma stadsdel där hon själv bott en gång.

Kvinnans försvarsadvokat Lars Kruse uppger att kvinnan nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.