Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strax utanför Råå förbereder isbrytaren Oden sig för betydligt kallare temperaturer. Foto: Erik Ragnar Danielsson SVT/Mikael Strindin Sjöfartsverket

Isbrytaren Oden förbereder för polarexpedition – ankrad vid Råå

Publicerad

Just nu förbereder sig isbrytaren och forskningsfartyget Oden för att ge sig av mot nordpolen. Fartyget har legat för ankar strax utanför Råå eftersom Helsingborg är en bra plats för förberedelser inför polarexpeditionen.

75 personer har precis mönstrat på den 24 500 hästkrafter starka isbrytaren. I två månader ska fartyget befinna sig på forskningsuppdrag kring Arktis, och bakgrunden till att Helsingborg blir avreseort har sina anledningar.

I klippet ser du Oden operera som isbtytare.

– Vi har ofta använt Helsingborg i våra förberedelser. Logistikmässigt är det smidigt. Plus att vi här är nära flera av de företag vi samarbetar med, säger Erik Andersson som är befälhavare på Oden.

Karantän inför avfärd

Innan avresa har hela besättningen bytts ut. Erik Andersson och hans besättningskollegor har klivit av och expeditionspersonalen har klivit på.

De senaste tio dagarna har 75 personer, där ibland bland annat besättning, forskningspersonal, helikopterbesättning och sjukvårdspersonal, har suttit i karantän för att undvika smittspridning ombord.

Längd: 107,75 m
Bredd: 31,20 m
Byggd av: Götaverken Arendal, Göteborg, 1988
Hemmahamn: Norrköping
Maximalt antal personer ombord: 86
Huvudmaskineri: 4 st. Sultzer 8ZA 405, total effekt 24 500 hk
Djupgående: 7,0–8,5 m
Deplacement: 11 000–13 000 ton
Ägare: Sjöfartsverket
Fart i öppet vatten: 16 knop
Isbrytningsförmåga: 1,9 m is vid 3 knop
Dieselolja: 4 370 m3
Smörjolja: 100 m3
Färskvatten: 310 m3
Ballastvatten: 3 650 m3
Färskvattengenerator: 20 m3/dag
Proviant: 80 personer/100 dagar (kan ökas)

Källa: Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer