Strax utanför Råå förbereder isbrytaren Oden för betydligt kallare temperaturer. Foto: Erik Ragnar Danielsson SVT/Mikael Strindin Sjöfartsverket

Isbrytaren Oden förbereder för polarexpedition – ankrad vid Råå

Publicerad

Just nu förbereder sig isbrytaren och forskningsfartyget Oden för att ge sig av mot nordpolen. Fartyget har legat för ankar strax utanför Råå eftersom Helsingborg är en bra plats för förberedelser inför polarexpeditionen.

75 personer har precis mönstrat på den 24 500 hästkrafter starka isbrytaren. I två månader ska fartyget befinna sig på forskningsuppdrag kring Arktis, och bakgrunden till att Helsingborg blir avreseort har sina anledningar.

I klippet ser du Oden operera som isbtytare.

– Vi har ofta använt Helsingborg i våra förberedelser. Logistikmässigt är det smidigt. Plus att vi här är nära flera av de företag vi samarbetar med, säger Erik Andersson som är befälhavare på Oden.

Karantän inför avfärd

Innan avresa har hela besättningen bytts ut. Erik Andersson och hans besättningskollegor har klivit av och expeditionspersonalen har klivit på.

De senaste tio dagarna har 75 personer, där ibland bland annat besättning, forskningspersonal, helikopterbesättning och sjukvårdspersonal, har suttit i karantän för att undvika smittspridning ombord.

Fakta om Oden

Längd: 107,75 m

Bredd: 31,20 m

Byggd av: Götaverken Arendal, Göteborg, 1988

Hemmahamn: Norrköping

Maximalt antal personer ombord: 86

Huvudmaskineri: 4 st. Sultzer 8ZA 405, total effekt 24 500 hk

Djupgående: 7,0–8,5 m

Deplacement: 11 000–13 000 ton

Ägare: Sjöfartsverket

Fart i öppet vatten: 16 knop

Isbrytningsförmåga: 1,9 m is vid 3 knop

Dieselolja: 4 370 m3

Smörjolja: 100 m3

Färskvatten: 310 m3

Ballastvatten: 3 650 m3

Färskvattengenerator: 20 m3/dag

Proviant: 80 personer/100 dagar (kan ökas)

Källa: Sjöfartsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.