Jakob Lilja menar att domen strider mot sportens idé. Foto: Bildbyrån/Viasat

Liljas crosschecking – nu prövas domen på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyspelaren Jakob Lilja dömdes för misshandel efter en match i hockeyallsvenskan när han crosscheckade Malmö Redhawks Jens Olsson. Lilja överklagade domen och i dag tas den upp i hovrätten.

Det var under en match mellan Rögle och Malmö Redhawks i hockeyallsvenskan 2015 som Jakob Lilja, som nu spelar för Linköping, crosscheckade motståndaren Jens Olsson.

Han fick föras till sjukhus och Lilja kom att stängas av i tio matcher. Två år senare dömdes han för misshandel i tingsrätten, som menade att ”angreppet inte är tillåtet enligt ishockeyns regler och strider mot sportens idé”. Lilja fick en villkorlig dom på 40 dagsböter á 650 kronor.

”Sänder bra signaler”

Jakob Lilja överklagade domen: ”Det är ofrånkomligt med smärta inom hockeyn och domen striden mot sportens idé. Det som hände skedde på en hockeyrink och inte ute på stan och därför bör det räknas som en del av spelet”, står det i överklagan. I dag hålls huvudförhandlingen i hovrätten i Malmö.

– Jag tycker det är bra att det här prövas ordentligt och att det sänder bra signaler. Många menar att sådant här händer hela tiden, men det här var ju ett överfall, säger Jonas Andersson, SVT:s hockeyexpert.

Hur har domen påverkat hockeysverige?

– Det är för tidigt att säga. Men förhoppningsvis får vi se färre sådana här överfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.