Prismat från den 113 år gamla fyren på Råå stals för några veckor sedan men Hans-Ingvar Green, ordförande Råå museum, har inte gett upp hoppat på att hitta fyrdelen. Foto: SVT/Gustaf Wallinder

Jakten på det försvunna prismat fortsätter: ”Ger inte upp”

Uppdaterad
Publicerad

När den 113 år gamla fyren på Råå utanför Helsingborgs hamn plockades ned stals fyrens prisma. Fortfarande pågår sökandet efter den gamla fyrdelen – bland annat har dykare letat i vattnet längs hamnen.

– Vi ger inte upp, säger Hans-Ingvar Green, ordförande Råå museum.

Det var för drygt tre veckor sedan som den gamla fyren i Råå hamn byttes ut mot en ny. Men natten efter fyren monterats ner upptäcktes att det 50 år gamla prismat som suttit i tornet var borta.

Prismat, en slags lins som sitter inne i fyren och bryter ljuset så det når längre, var tänkt att placeras på Råå museum, som ett minne. Fortfarande letar museiföreningen efter den gamla fyrdelen.

– Det var många som frågade om den kastats i vattnet så vi tog hjälp av dykare som scannade av vattnet från fiskebåtarna, längs kajen och vid fyren. Men vi fann ingenting, säger Hans-Ingvar Green, ordförande Råå museum.

Har fått ett ersättningsprisma

Hans-Ingvar Green tror att prismat blivit stulet och att stölden var planerad.

– Den väger 40-50 kilo och de måste ha varit två stycken som hjälpts åt att få ner det, säger han.

Råå museum hade redan tänkt ut en plats där prismat skulle placeras. Istället har nu museet fått ett ersättningsprisma av Helsingborgs hamn.

– Helsingborgs hamn hade en reservdel som skulle kunna sättas in i den gamla fyren ifall det skulle behövts. Det har vi fått som tröst för att origionalprismat försvann och ska nu hitta en bra plats för, säger Hans-Ingvar Green.

Fortsätter leta

Hans-Ingvar Green har däremot inte gett upp hoppet att hitta det gamla prismat.

– Vi ger inte upp. Det är värdefullt för vår historia, säger han.

I klippet nedan kan du höra hur reaktionerna lät dagen efter stölden och se hur det gamla prismat såg ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.