Helsingborgskrögaren Jesper Johansson tiggde utanför butik – för att uppmärksamma krögarnas tuffa coronasituation. Foto: SVT och Jörgen Persson/privat

Krögarprofilen Jesper tigger i Helsingborg – larmar om krogkris

Uppdaterad
Publicerad

Krögarna måste få ekonomisk hjälp – annars kan det sluta såhär. Det var helsingborgaren Jesper Johanssons budskap när han poserade på bild som en tiggare utanför en matbutik.

Jesper Johansson äger och driver krogen Skip i centrala Helsingborg. Men sedan covid-19 började spridas i Sverige och världen har det varit tufft att få ekonomin att gå ihop.

Den 20 november blev det förbjudet för krogar att sälja alkohol efter klockan 22 på kvällen.

En dryg månad senare ändrades tiden för alkoholstoppet till klockan 20.

– Då var jag bedrövad, ledsen, knäckt faktiskt, säger Jesper Johansson. Vi hade anpassat oss jättemycket sen i mars-april redan och hade väl hoppats på att vi kunde få köra vidare som vi gjorde till tio. Men klockan åtta, då gick ridån ner.

Jesper Johansson håller med om att det är viktigt att stoppa smittspridningen – men tror inte att de nya, hårdare reglerna kommer göra det.

– De två timmarna är kritiska för oss. Vi är redan en bransch som har myndigheterna på oss, vi har separerat alla och det är nästan mer säkert här än att åka buss.

Omdebatterad bild i sociala medier

När klockan 20-reglerna infördes bestämde sig Jesper för att han behövde få fler beslutsfattare att få upp ögonen för krögarnas tuffa situation. Han klädde ut sig till tiggare och poserade med en skylt med budskapet ”(H)jälp en svensk krögare, momsen + 2 anställda och 4 barn” utanför en matbutik i centrala Helsingborg.

– Det är ett scenario som kan bli om man inte hjälper till eller ser hur vi har det.

Bilden har väckt uppmärksamhet och känslor på sociala medier, men enligt Jesper är de flesta reaktionerna positiva. Han understryker också att läget inte är så akut i dagsläget att han behöver tigga på riktigt.

– Det var ett litet ”statement”. Jag ville göra vad jag kan göra för att väcka opinion.

Kan du förstå om folk blir provocerade av att du poserar som någon som inte har något socialt skyddsnät alls?

– Både ja och nej, för det är exakt så det är för mig och mina anställda här. Det är jättelång väntan på att få sina a-kassepengar och det sociala nätverket för oss är inte där heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.