Polisen söker efter spår efter skottlossning på Furutorpsplatsen i Helsingborg. Foto: Mikael Nilsson

Känd kriminell inför rätta för mordförsök i helsingborgspark

Publicerad

Den då 19-årige mannen träffades i båda benen av totalt sex skott och fick livshotande skador – men överlevde. Nu ställs en av polisen känd kriminell inför rätta för det tre år gamla mordförsöket i Furutorpsparken.

Fyra skott gick in i det ena benet och två i det andra. Åtminstone ett bedöms ha varit direkt livshotande. Efter skotten ska skytten, enligt åtalet, ha riktat automatvapnet mot 19-åringens två vänner och på så sätt hotat dem.

Händelsen ägde rum på Furutorpsplatsen i Helsingborg på kvällen den 16 augusti 2017, men det skulle dröja tills november i år innan en man i 30-årsåldern kunde gripas som misstänkt. Han har pekats ut av vittnen och hans DNA har hittats på en hylsa på platsen.

Tidigare dömd

Den misstänkte mannen är en ledargestalt i ett kriminellt nätverk i Helsingborg. Han sitter just nu på Kumlaanstalten, där han avtjänar ett fyraårigt fängelsestraff för allmänfarlig ödeläggelse efter en explosion i Landskrona.

På måndag ställs han inför rätta åtalad för försök till mord, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Rättegången kommer äga rum i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

Den åtalade förnekar brott. I förhör har han uppgett att han inte minns vad han gjorde den aktuella kvällen eftersom hans minne påverkats av en trafikolycka han varit med om sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.