Explosionen på Östergatan orsakade stor ödeläggelse i trapphuset och utanför entrén. Ingen kom fysiskt till skada vid explosionen. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skärpta fängelsestraff för män som detonerade bomb

Publicerad

Två helsingborgare dömdes till fängelse efter en kraftig explosion på Östergatan i Landskrona. De ville bli bli friade och överklagade – men istället skärps nu fängelsestraffen.

Explosionen på Östergatan den 28 december i fjol orsakade omfattande skador, bland annat på trapphus och entré, intilliggande skyltfönster och flera bilar.

Kort därefter larmades polisen till en trafikolycka på Österleden i Landskrona. Händelserna visade sig vara sammankopplade.

Två män greps vid olycksplats

Utanför bilvraket låg föremål som elektriska kablar, ett motorcykelbatteri och handskar med spår av dynamitsprängämne. Och i anslutning till olycksplatsen kunde hundförare spåra upp två skadade män, 24 och 29 år gamla och hemmahörande i Helsingborg.

I juni dömdes de båda av Lunds tingsrätt för allmänfarlig ödeläggelse till tre års fängelse vardera.

Den äldste av dem, 29-åringen, är enligt polisen en ledargestalt inom ett kriminellt nätverk i Helsingborg.

Något motiv bakom sprängningen på Östergatan har tingsrätten inte kunnat fastslå.

Ville bli frigivna

Männen överklagade fängelsedomarna i hopp om att bli frigivna. Men istället har hovrätten för Skåne och Blekinge beslutat att skärpa straffen – från tre till fyra års fängelse.

Skärpningen motiveras med att sprängladdningen var kraftig – uppskattningsvis två kilo tung – och att den detonerade i ett tätbebyggt område mitt i natten då många låg och sov.

Rätten skriver också att flera av de boende påverkats negativt av händelsen och till och med känt sig nödgade att flytta därifrån.

Kostnaderna för att åtgärda skadorna uppgick till 1,6 miljoner kronor, enligt Lunds tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer