Foto: Shalini Persson

Kattungar skickades till varulager – mamman söks i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fem kattungar hittades på ett centrallager i Långeberga i Helsingborg. Någonstans i Sverige söder om Linköping söks kattmamman.

– Hon mår inte bra vid det här laget, hon får mjölkstockning och feber, säger Shalini Persson på Kattjouren.

I måndags hittade personal på Ica:s centrallager kattungarna i en lastkorg.

– Då var lådan avlastad. Man kan alltså inte knyta den till någon lastbil, säger Shalini Persson.

Till lagret i Långeberga kommer transporter från hela södra Sverige.

– Personalen matade ungarna med modersmjölksersättning, ett fint engagemang, säger Shalini Persson.

Nu står förhoppningen till att uppmärksamma allmänheten på ungarnas försvinnande så att mamman kan hittas och en katastrof kan undvikas.

– Hon blir väldigt sjuk. Jag vet inte om de kan dö av mjölkstockning. Vi får utgå från att det är en hemlös katt, om hon blir hittad så får hon ett hem, säger Shalini Persson.

Ovanligt med dödsfall

– Det är väldigt sällan det blir så illa att de dör men det kan bli väldigt allvarliga lägen. När mjölken inte dricks ur spenarna så kan den stanna i juvren hos mamman. Det kan göra ont och utveckla inflammation, säger Alexander Then, veterinär Regiondjursjukhuset Helsingborg.

”Friska och välmående”

Kattungarna är döpta till Stig, Ulf, Sebastian, Cindy och Ebba, som i Icareklamerna. I nuläget mår de bra.

– De är friska och välmående. När de hittades hade de inte varit ifrån sin mamma länge, högst under dagen, säger Shalini Persson.

Den som vet något om mamman kan mejla till akut@kattjouren.nu. Om någon vill adoptera kattungarna så tar Kattjouren mot intresseanmälningar via adoption@kattjouren.nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.