• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Kenneth låter bli att äta – för att dottern ska få mat

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Kjellberg från Perstorp är pappa och svårt skuldsatt. Det är en ständig kamp för att ge dottern ett ordnat liv, menar han.

SVT följde med när han skulle köpa nya glasögon till dottern – Kenneth har fått tömma kontot för att göra det möjligt.

– Jag prioriterar henne över allt annat, ändå är det svårt att få pengarna att räcka till alla omkostnader.

Bara de senaste åren har Novalie, 8, tvingats byta glasögon fyra gånger.

Skuldberget i Perstorp

– Hennes ögon utvecklas, så det är nödvändigt, konstaterar Kenneth.

Över halv miljon i skulder – avstår mat för sin dotter

Kenneth Kjellberg har 650 000 kronor i skuld hos Kronofogden. Idag lever han med skuldsanering. Ibland låter han bli att äta för att Novalie ska få i sig mat.

– Jag kan gå några dagar utan att äta, säger han.

I videon ovanför: Se när pappa och dotter handlar glasögon tillsammans – och hör om den ekonomiska kampen.

Delar av glasögonköpet täcktes av det så kallade glasögonbidraget på 800 kronor men det räckte inte för att betala hela kostnaden.

Kenneths situation är inte unik. Statistik från Kronofogden visar att nästan vart femte barn i Perstorp lever med en skuldsatt förälder. Så till den grad att skolorna behövt anpassa verksamheten för att möta barnfattigdomen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet