Sofie Lindeberg, Hyresgästföreningen och Tor Berger, Helsingborgshem, är eniga om att årets hyresförhandlingar var tuffa. Foto: SVT

Klart: Så blir nya hyran för Helsingborgshems hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Hyran för hyresgäster inom Helsingborgshem kommer att höjas med 4,95 procent nästa år. Det står klart efter att parterna nu kommit överens.

Hyresförhandlingen mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem är nu klar. Ett tvåårigt avtal har gjorts där hyran höjs med 4,94 procent nästa år och 4,50 år 2025, skriver Helsingborgshem i ett pressmeddelande.

– För oss betyder det att vi vet vad vi har och kan planera inte bara på kort sikt. Det innebär stabilitet och förutsägbarhet både för oss och våra hyresgäster, säger Tor Berger förhandlingsansvarig vid Helsingborgshem.

Helsingborgshem: ”Gör mycket besparingar själva”

För en hyresgäst som betalar 7 000 kronor per månad innebär det en ökning med 347 kronor per månad, enligt Helsingborgshem.

Under förhandlingen redovisade Helsingborgshem ett behov av att höja hyran med 8,8 procent, men höjningen blev alltså lägre än så.

– Vi får inte full kostnadstäckning på den här höjningen men å andra sidan måste vi hjälpas åt och därför gör vi mycket besparingar själva och försöker att inte spilla över det här på hyresgästerna, säger Tor Berger.

Hyresgästföreningen: ”Tuff situation”

Hyresgästföreningen bud på förhandlingsbordet var 4 procents höjning.

– Det är inte på något sätt roligt att skriva under på ett avtal som innebär en hög hyresjustering. Hyresgästerna har en tuff situation men vi hoppas att den här tvåårsuppgörelsen ska kunna bidra att man kan planera sin ekonomi som hyresgäst, säger Sofie Lindberg, förhandlare Hyresgästföreningen Helsingborg.

Det gäller omkring 12 000 lägenheter som berörs av höjningen.

Även i Höganäs och Örkelljunga är förhandlingarna nu klara för de kommunala bostadsbolagen.

Höganäshem höjer hyran med 4,95 procent och Örkelljungabostäder med 4,7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.