– De flesta tycker det är konstigt att det började brinna, eftersom det inte bott någon där. Det bara sa pang så var det fyr, säger Klas Fredriksen, som bor i radhuset intill. Foto: Johan DerneliusVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klas låg och sov när radhuset i Bjuv började brinna

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som utlöste lördagskvällens brand i en radhuslänga i Bjuv, där de boende fick fly hals över huvud. Detta var den andra branden i området på två år.

– Huset måste svalna innan vi kan gå in. Brandplatsundersökningen kan ske tidigast på måndag, säger Thorsten Persson, inre befäl vid polisen i Helsingborg. 

Startade i mitten

Branden uppstod vid 21-tiden på lördagen i mitten på radhuslängan med fem lägenheter. Två av lägenheterna eldhärjades och övriga huset skadades av röken. 

– Vi har knackat dörr i området i natt. Hittills har det inte gett någon ledtråd om brandorsaken, säger Thorsten Persson. 

Alla boende hann själva ta sig ut. När SVT på söndagen besökte området, var många grannar ute för att beskåda förödelsen. 

– Folk är ju brydda över vad som hänt. Sådant här händer inte varje dag, säger Klas Fredriksson, som bor i ett radhus strax intill. 

Själv låg han och sov och väcktes av en kompis. 

Andra branden i området

Detta är andra branden i samma radhusområde på drygt två år. Förra gången, i oktober 2016, konstaterades brister i brandskyddet. Bjuvsbostäder lovade att se över husen, så att alla levde upp till dagens säkerhetskrav.

Enligt uppgifter till SVT har lägenheten, där branden startade i lördags, stått tom i flera månader.  

– De flesta tycker det är konstigt att det började brinna, eftersom det inte bott någon där. Det bara sa pang och så var det fyr, säger Klas Fredriksen. 

Han säger sig själv inte vara orolig för framtiden. 

Har brandsläckare hemma

– Om det skulle uppstå ett elektriskt fel har jag brandsläckare och kan bekämpa en eventuell brand. Men det bor många gamla här, som det är svårt för. 

I väntan på brandplatsundersökningen har polisen spärrat av området runt radhuset.

Brottsrubriken lyder ännu så länge mordbrand. 

– Det blir det alltid när det rör sig om stora värden och brandorsaken är okänd, säger Thorsen Persson vid polisen i Helsingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjuv

Mer i ämnet