Undersköterskan Liselott Törner fick i vintras cykla i minusgrader i tunna arbetskläder. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om inte Klippans kommun åtgärdar bristerna. Foto: Stina Sandström/SVT

Efter larm om dåliga arbetskläder – Klippan hotas med böter

Publicerad

Cykla i minus 14 grader utan vinterkläder. Hemtjänsten i Klippan har länge slagit larm om sin arbetsmiljö – utan resultat. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite om inget händer.

Hemtjänstens anställda rör sig ute alla tider på dygnet, året runt, när de ska till de boende som de hjälper. Många cyklar eller går.

Men trots politiska beslut redan för tre år sedan saknar de arbetskläder som kan skydda mot bitande kyla och regn.

I videon ovan berättar de om sin arbetsmiljö.

Till slut gjorde skyddsombuden två anmälningar till Arbetsmiljöverket – som nu sätter ner foten.

Hotas med vite

Före den 19 juni måste Klippans kommun ha undersökt arbetsmiljön för hemtjänstpersonalen. Då ingår kartläggning av åtgärder som ska skydda personalen mot kyla och regn. Riskerna för ohälsa och olycksfall ska också ingå i granskningen.

Men varför har kommunen inte gjort något åt problemen på tre år?

– Delvis tror jag att det är ett missförstånd, säger Anna Andresen (M), ordförande i socialnämnden som också tar hand om frågor som rör vård och omsorg kring äldre.

I videon ovan svarar hon på frågor om kommunens agerande.

Anna Andresen (M), ordförande i socialnämnden. Foto: Stina Sandström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.