• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Bilden är från den judiska församlingen i Helsingborg är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Arkiv

Klistermärken föreställande Davidsstjärnan uppsatta på judiska lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Judiska lokaler i Stockholm, Helsingborg och Norrköping har fått klistermärken föreställande Davidsstjärnan uppsatta på fasaderna. Det här i samband med minnesdagen av Kristallnatten, då hundratals judar mördades och tiotusentals fördes bort i Nazityskland.

– Vi ser det som ett hot mot vår existens, det är onda krafter som vill visa att de finns och skapar en oro hos våra 100 församlingsmedlemmar, säger en representant för judiska församlingen i Helsingborg som vill vara anonym.

Det var på lördagskvällen som säkerhetsansvarig såg klistermärket som var uppsatt på ett av synagogans fönster i centrala Helsingborg.

Fyra ställen i landet – läskigt för att det är samordnat

Samtliga händelser är polisanmälda, det finns ingen direkt avsändare som gett sig till känna än.

– Vi tolkar det som att någon vill skrämma och kränka oss i och med att det sker just på minnesdagen av Kristallnatten och till viss del organiserat eftersom det sker på flera platser samtidigt, säger kommunikationsansvarig Petra Kahn Nord vid församlingen i Stockholm.

Man kommer inte höja säkerheten på grund av detta.

– Vi har redan hög säkerhet, konstaterar Petra Kahn Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.