Tabletterna på bilden är inte kopplade till domen. Foto: SVT/Tullverket

Liga hanterade hundratusentals tramadoltabletter – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisen nystade upp knarkligan genom en omfattande spaningsinsats som sträckte sig från Göteborg till Båstad och Helsingborg. Fyra män döms nu till långa fängelsestraff för att ha transporterat och förvarat över 200 000 tramadoltabletter.

SVT Helsingborg har tidigare rapporterat om tramadolmålet där tre helsingborgare stått i centrum. Polisen nystade upp knarkhärvan genom en spaningsinsats mot några av männen på ett café i Göteborg. Vid mötet avtalades en planerad tramadolförsäljning.

Några dagar senare kunde polisen spåra försäljningen som sker i en villa i Båstad. Vid fortsatt spaning visar det sig att en lägenhet i Helsingborg är central i förvaringen och distributionen av tramadoltabletterna. Lägenheten disponeras av en av männen som kopplats till försäljningen i Båstad. 

160 000 tabletter i lastbil från Ystad

I samma veva stoppar polisen en lastbil på väg från hamnen i Ystad som visar sig ha över 160 000 tramadoltabletter i lasten. Tabletterna kopplas till helsingborgsmännen genom att de övervakat transporten.

I januari slår polisen till mot lägenheten i Helsingborg och hittar 16 000 tabletter tramadol och spår som tyder på att åtminstone 50 000 tabletter förvarats på platsen.

Döms till långa fängelsestraff

Männen döms nu av Helsingborgs tingsrätt till fängelse för grova narkotikabrott. En man i 30-års åldern får fem år och sex månader medan två av männen, varav en hör hemma utanför Norrköping, får fem års fängelse vardera.

Den tredje helsingborgaren, en 19-årig man, döms till fängelse ett år och tre månader samt utvisning.

Männen har delvis nekat till brotten eller hävdat att det rört sig om mindre mängder tramadol och därmed också lindrigare narkotikabrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.