Föreningen Mejeriodlarna har enligt uppgift inte råd att bekosta rivningen av kolonilotterna som ska ge plats åt nya bostäder. Foto: Ylva Esping

Kolonister i olaglig manifestation mot rivningskrav

Publicerad

Ett 30-tal arga kolonister samlades på tisdagen utanför rådhuset i Helsingborg för att protestera mot att de själva tvingas riva koloniområdet. Området med odlingslotter har funnits sedan 1948 men får vika för ny bebyggelse.

Det handlar om odlingslotterna på Mejeriområdet i Helsingborg som på sikt ska bli bostäder.

Föreningen Mejeriodlarna med 110 medlemmar har fått besked om att stugor och staket ska bort för att ge plats åt den nya bebyggelsen.

– Kravet att vi ska riva själva är övermäktigt, säger Pia Lind, vice ordförande i Mejeriodlarna.

Äldre orkar inte riva

Enligt henne finns det många åldrade kolonister som inte klarar demontera stugorna och frakta bort dem och föreningen Mejeriodlarna har inte råd att bekosta rivningen.

Hon tycker att det minsta man kan begära är att kommunen hjälper till med den saken.

– Vi hade bjudit in kommunalråden till vårt medlemsmöte i söndags men de dök inte upp, säger Pia Lind.

Manifestation saknar tillstånd

I besvikelse över det bestämde sig föreningen för att demonstrera på tisdagen med plakat utanför rådhuset, men hann inte söka polistillstånd för manifestationen. 

– Polisen brukar inte ingripa. Vi ska inte skandera eller störa den allmänna ordningen, säger Pia Lind.

Kommunalrådet Annika Román (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, hade tänkt gå på Mejeriodlarnas medlemsmöte men fick förhinder.

– Jag blev sjuk så jag kunde inte komma, säger hon.

Politiker vill hjälpa

Annika Román tycker att kommunen ska hjälpa till, men i vilken utsträckning kan hon inte säga.

– Vi ska ta upp frågan om hur det här ska ske så att folk inte far illa. Men vi kan inte ta på oss att riva hela området. Jag har ingen aning om vad det skulle kosta, säger Annika Román.

Kolonisterna har erbjudits att flytta sina stugor till andra områden i Helsingborg men är inte nöjda med de föreslagna placeringarna.

Maj-Britt Jensen har haft en odlingslott i området i 15 år. – Jag kommer sakna mina körsbärsträd och mitt gråpäronträd, säger hon. Foto: Ylva Esping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.