• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör kolonisten Helene Kinnhov om hur hon upplever att bostadsbyggandet kryper närmare odlingsområdet. Foto: Cecilia Hedlund

Grön oas eller byggbar mark – odlingsområde på söder har blivit stridsfråga

Uppdaterad
Publicerad

En grön lunga väl värd att bevara – eller ett område som ska stå redo när staden behöver förtätats med nya bostäder.

Det har blåst upp en politisk strid kring odlingsområdet Tuppen i södra delarna av Helsingborg.

Odlingsområdet Tuppen ligger utmed Planteringsvägen på Högasten, inramad av Tallskogsleden och Råå ljung på ena sidan och idrottsplatsen Heden på den andra.

Området – som innehåller små odlingar, bärbuskar och träd – är markerat som möjligt att bebygga i den stadsplan som antogs 2017.

Hävdar rikt djurliv

Men kring detta område råder det nu en strid.

På den ena sidan står kolonister, Naturskyddsföreningen och oppositionen (S, MP och V) som menar att området är rikt på djurliv i form av fåglar, vildbin och fladdermöss.

– Vi vill att man gör en naturvärdesanalys för att se vilka djur som finns här. Om det finns naturvärden som vi bör bevara, ja, då ska det inte stå kvar i stadsplanen som möjligt att bebygga, säger Ali Shibl (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämden.

Odlings- och rekreationsområdet Tuppen i Helsingborg ligger utmed Planteringsvägen. Foto: Cecilia Hedlund

”Finns inga byggplaner”

På den andra sidan står alliansen tillsammans SD. De har sagt nej till en analys, när frågan om en särskild analys kom upp vid senaste sammanträdet i stadsbyggnadsnämnden.

– Det finns inga planer på att bygga här just nu och därför vill vi inte göra någon inventering. Det här är en skapad debatt, säger Christian Orsing (M).

Ettåriga avtal oroar

Men kolonisterna tror inte på det.

– För ett par år sedan skulle man inte bygga på på kvarteret Ankan här intill heller, och nu finns faktiskt riktiga planer på att bygga där, säger Helene Kinnhov, ledamot i nybildade Tuppens vänner.

Därtill finns det en sak som oroar dem. Kolonisterna tecknar avtal med kommunen ett år i taget. Andra kolonister i staden tecknar avtal som förängs automatiskt upp till fem år.

– Det får oss att tro att de faktiskt vill få bort oss. Det gör att folk inte vågar satsa på sina lotter, det blir lite av att lappa och laga, säger Kinnhov.

Ett grönt område på förorenad mark

Odlingsområdet Tuppen, med ett 40-tal hyresgäster, är egentligen inget koloniområde utan klassas som ett odlings- och rekreationsormåde.

Marken är förorenad på grund av mångårig industriverksamhet i området. Därför får inget som ska ätas odlas direkt i jorden – om jorden inte byts ut.

Till skillnad från andra koloniområden i Helsingborg är Tuppen inte fredad från framtida bebyggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.