Dinah Åbinger är socialdirektör på Helsingborgs stad. Foto: SVT

”Brukare är det bästa man har i nuläget”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdirektören på Helsingborgs stad är medveten om diskussionen kring begreppet ”brukare”. Samtidigt så menar hon att ordet är nödvändigt i vissa sammanhang.

Socialstyrelsen rekommenderar begreppet brukare när man talar om större grupper som omfattas av sociala insatser och vårdinsatser från kommunerna.

Ska aldrig användas i personliga möten

Det finns riktlinjer om hur begreppet ska användas och de riktlinjerna försöker Helsingborgs stad följa.

– Det är ett problematiskt begrepp, därför ska vi aldrig använda det i det personliga mötet utan då är det personens namn som gäller. När vi pratar om exempelvis personer på ett boende så är det hyresgäster eller boende som gäller, säger socialdirektör Dinah Åbinger.

SVT Nyheter Helsingborg har träffat May Öberg som anmält ordet, som hon menar är både ohyfsat och nedvärderande, till Diskrimineringsombudsmannen.

Avskaffat begreppet

Tingsryds kommun har gått så långt att ordet avskaffats i kommunens verksamhet med motiveringen att det kan uppfattas som opersonligt och kränkande.

Dinah Åbinger är inte helt främmande för det men menar att det ändå skulle finnas ett behov av ett samlande begrepp. Därför menar hon att brukare är det bästa man har i nuläget.

– Om någon kommer på ett bättre begrepp så skulle vi kunna använda det. Vi har pratat om användare, omsorgstagare och olika sådana begrepp men det blir så passivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.