Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstnären Tim Timmey skissade först på en maskros som skulle pryda fasaden på ungdomshuset, men istället blev det en massa djur. Foto: SVT

Graffitibråk i Klippan – politiker stoppade maskroskonst

Publicerad

När konstnären Tim Nedrup skickade in skissen på en fasadmålning som föreställde en maskros till Klippans kommun tog det stopp. Politikerna tyckte att motivet var för likt miljöpartiets logga och konstnären tvingades skissa om.

Tim Nedrup, eller Tim Timmey som är hans artistnamn, anlitades för att måla en husvägg i Klippan. Fasaden tillhör ungdomshuset Sågen som ägs av kommunen. Han skickade in en skiss på en stor maskros som slingrar sig längs väggen.

– Jag fick inspiration när jag satt hemma på gården och såg en maskros och tänkte att det kunde passa bra, säger Tim Timmey.

Såhär såg den ursprungliga skissen ut som senare fick göras om. Foto: Tim Nedrup

Politikerna satte stopp

Men när skissen slutligen nådde Klippans plan- och byggnadsnämnd tog det stopp då de ansåg att maskrosen symboliserar miljöpartiet.

– Hade det varit någon annan blomma hade det gått bra, säger Kent Lodesjö (S),  ordförande plan- och byggnadsnämnden i Klippan.

Kan inte en blomma bara få vara en blomma?

– Jo, visst kan det vara det, men inte den blomman på den vägen, fortsätter han.

”Fanns ingen tanke bakom”

Konstnären blev besviken när han hörde politikernas beslut och håller inte med.

– Det är väl en fri grej, att få rita en blomma utan att den ska vara politisk? säger Tim Timmey.

Hade du någon tanke bakom maskrosen?

– Nej! Det fanns aldrig någon tanke bakom maskrosen, säger konstnären.

”Borde inte lägga oss i”

Arne Amnér är kultur- och fritidschef i Klippan och är även projektledare för fasadmålningarna på Sågen. Han var en av dem som var med och beslutade om att ändra motiv. Något han i efterhand tänker att han inte borde gått med på så snabbt...

– Vi borde ha stått på oss mer. Jag tycker inte att vi tjänstemän ska lägga oss i den konstnärliga utsmyckningen, säger Arne Amnér.

Efter politikerna sagt sitt var det bara för Tim Timmey att göra om skissen och ungdomshuset pryds nu av ett annat konstverk fullt med djur.

– Jag är nöjd med slutresultatet men det var tråkigt att det skulle bli såhär, säger Tim Timmey.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer