Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om ett drygt år kan det komma en ny lag som ger fastighetsbolag som Helsingborgshem möjlighet att vräka kriminella. Hör ordförande Per-Ola Gunnarsson (KD) berätta om hur det påverkar deras trygghetsarbete. Foto: Johan Nilsson/TT /Hanna Walfridsson/SVT

Nytt lagförslag: Kriminella hyresgäster kan lättare sägas upp

Uppdaterad
Publicerad

Om någon i familjen begår ett brott kan det i framtiden bli vräkning. Ett nytt lagförslag ger hyresvärdarna ett nytt instrument för att skapa trygghet. Men små barn kan komma i kläm.

Helsingborgshems fastigheter har flera gånger utsatts för sprängningar.

– Vi försöker återställa husen så fort det bara går, säger Helsingborgshems ordförande Per-Ola Gunnarsson (KD).

Men det kostar det allmännyttiga bostadsföretaget miljoner.

Kan komma ny vräkningslag

Nu kan en ny lag vara på gång som ger bostadsföretagen över hela landet ett nytt verktyg i arbetet mot kriminalitet och för ökad trygghet. En färsk utredning föreslår skärpta regler för uppsägning – det ska bli lättare att vräka hyresgäster som begår brott eller där barn till hyresgästen gör det och där tryggheten för andra i området försämras.

– En lag som vi ser fram emot, säger Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande.

Många känner sig otrygga

En undersökning från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, visar att så många som 50 procent av de boende i hyreslägenheter i hela landet inte känner sig trygga om de går ut i sitt bostadsområde på kvällen.

– Vi arbetar redan brett med trygghetsfrågor i våra områden. Och när det är bekymmer nånstans så vet vi oftast redan om det och det vet polisen också. Men det är klart att en sådan lag kan komma att hjälpa oss i det arbetet, säger Per-Ola Gunnarsson.

Kan bli svårt för små barn

I utredningen påpekas också att en sådan lag kan skava mot en lag som barnkonventionen eftersom det kan finnas små barn i familjer där någon begått brott.

– Det får bli en rättslig prövning av domstol. Men det kan också ge våra sociala myndigheter möjlighet att gripa in och hjälpa till, säger Christian Orsing.

Två förslag i utredningen om en ny lag:

  • Ett hyresavtal ska kunna sägas upp om hyresgästen eller någon som hyresgästen ansvarar för, begår brott som typiskt sett försämrar närmiljon för andra som bor i området.
  • Om en lägenhet eller lokal används för allvarlig eller omfattande brottslighet kan det bli fler möjligheter att säga upp hyreskontraktet.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.