Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– När man som helt oskyldig ligger och sover och någon skjuter genom ett fönster så förstår jag att man tar otroligt illa vid sig, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Polischefen i Helsingborg efter helgens skjutningar: ”Det är helt oskyldiga som drabbades”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens två skjutningar var den sjätte och sjunde för i år i Helsingborg. Och söndagens skjutning på Västra Berga var den tredje mot samma fastighet inom loppet av ett år. Där har polisen gripit två misstänkta tonåringar.

Helgen blev ovanligt våldsam i Helsingborg. På natten mot lördagen avlossades skott på Söder och dygnet senare skedde samma sak, fast på Västra Berga. Men att de två hänger ihop ser polisen som mindre sannolikt.

– I nuläget ser vi ingen koppling men vi får se vad utredningen kommer visa, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Lördagens skjutning på Söder var under måndagen höljt i dunkel. Det fanns inga misstänkta gärningspersoner och inte heller något brottsoffer. Men att skott avlossades står klart.

Polisen: ”Det är helt oskyldiga som drabbades”

Hittills i år har sju skjutningar ägt rum i staden, om man bortser från rånet på Ättekulla i förra veckan där en del oklarheter fortfarande råder, det visar siffror från polisen. För Västra Berga var det den andra skjutningen för i år och den tredje inom loppet av ett år.

Där verkar de misstänkta gärningspersonerna ha agerat på gammal information. Den eller de förmodade måltavlorna har flyttat från fastigheten och istället vaknade oskyldiga av våldsdådet.

– När man som helt oskyldig ligger och sover och någon skjuter genom ett fönster så förstår jag att man tar otroligt illa vid sig. Jag är tacksam att vi då har gripit två personer, säger Karim Ottosson.

Misstanken: Hitresta gärningspersoner

Kort efter greps två misstänkta personer. Båda är under 18 år och hemmahörande i södra Sverige men inte från Helsingborg. Brottet kan därför vara, likt många andra, ett beställningsjobb utfört av minderåriga.

– Det är en av teorierna, vi ser likheter med tidigare brott men det är för tidigt att säga.

Att två misstänkta gärningspersoner greps i anslutning till mordförsöket följer också det en trend.

– De sista händelserna vi har haft nu dels, ett mord i Hyllinge, ett på Dalhem och nu skjutningen i söndags, vid alla de tre tillfällena har vi gripit gärningsmän strax efter.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.