Kriminologen Jerzy Sarnecki. Foto: TT

Kriminologen: ”De är sura på polisen och behöver yttre fiender”

Uppdaterad
Publicerad

Sprängdåd mot polisstationer handlar ofta om kriminella gäng som blivit provocerade av polisen, enligt kriminologen Jerzy Sarnecki.
– De vill visa hur tuffa och allsmäktiga de är, säger han till SVT Nyheter.

På Helsingborgspolisens presskonferens under onsdagen var polisen tydlig med att de lägger stora resurser för att hitta vem som ligger bakom nattens sprängning mot polisstationen.

– Om polisen inte var tillräckligt inriktade på att lagföra de här personerna så har de ju provocerat nu, detta kommer få oerhört mycket uppmärksamhet från polisen. Agerandet är ju förstås fullständigt kontraproduktivt om de vill att polisen lämnar de i fred, säger Jerzy Sarnecki.

Sprängningar mot polisstationer och rättscentrum i Sverige är sällsynta men har tidigare inträffat i bland annat Malmö och Södertälje.

– Bakgrunden är nästan alltid samma. De är sura på polisen för att de vidtagit någon typ av åtgärd som varit till nackdel för dem. De här personerna behöver yttre fiender och definierar polisen som en yttre fiende. På det sättet stärker de sin gemenskap och stylar för varandra.

”Mycket allvarlig situation”

Direkt efter dådet hade polisen ingen gripen för sprängningen.

– Polisen har förmodligen redan nu kunnat gissa vilka det är, eftersom de vet vilka förundersökningar de har på gång och vilka som är kapabla till sådana här saker. Sen är det en annan sak att leda det i bevis, vilket kan bli betydligt mer komplicerat, säger Jerzy Sarnecki.

Sprängningen har väckt starka reaktioner. Rikspolischefen Dan Eliasson kallade händelsen för ett angrepp mot demokratin.

– Det här är självklart en mycket allvarlig situation. Även om själva grunden är någon slags övermod eller dumhet, så är det oerhört allvarligt att vi har kriminella grupperingar som angriper ordningsmakten på det här sättet och är kapabla att göra den här typen av saker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detonation vid polishus

Mer i ämnet