Många, både anställda och andra ängelholmare, är fortfarande oroliga, säger ägaren Jim Nilsson. Foto: SVT

Ägare kritiserar bristande krisstöd efter krogattack

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt två veckor sedan attentatet mot en krog i Ängelholm. Nu riktar ägaren kritik mot kommunen för brist på krishantering för alla ängelholmare.

Det var en helt vanligt kväll på krogen i Ängelholm. Men den slutade i kaos när två förmenta brandbomber krossade ett av de stora fönstren.

De visade sig innehålla saft. Men just där och då var det blodigt allvar. Det har satt sina spår, enligt krogägaren Jim Nilsson.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

– Många, både anställda och andra ängelholmare, är fortfarande rädda och oroliga. Jag har gäster vars vänner inte vågar gå ut av rädsla för att det ska flyga in en bomb på någon av nattklubbarna.

Krishantering för alla

Jim Nilsson saknar kommunala krisinsatser som omfattar alla ängelholmare.

– Man borde ha skapat krisgrupp som ordnade möte i kommunhuset och bjuda in alla för ge mer information och låta folk prata av sig, säger Jim Nilsson.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) tillbakavisar kritiken.

– De kanske i första hand skulle ha hört av sig till oss och sagt att de ville ha lite vägledning eller hjälp, säger han.

Men måste initiativet komma från en krisdrabbad krog?

– Vi har tillsammans med polisen haft ett avstämningsmöte med alla stans krögare. Då påtalades inte det behovet, säger Lars Nyander.

Jim Nilsson har inte själv kontaktat kommunen.

– Jag förväntade mig att de skulle höra av sig, säger han.

Inom kort presenterar kommunen ett helt nytt trygghetspaket. Det innehåller framför allt bättre samarbete mellan kommun, polis och näringsliv för att hitta snabba lösningar på vardagliga trygghetsproblem som dålig belysning.

Men ingenting om krisinsatser.

– Det är svårt att förebygga sådana händelser som attentatet mot krigen. Men vi får lära oss något av det som hände, säger Lars Nyander.

Utredningen fortsätter

Utredningen av händelsen sköts av Säpo men åklagare Agneta Hilding Qvarnström är ytterst förtegen om det gjorts några framsteg. Inte minst kring motivet till attentatet.

– Så länge utredningen pågår kan jag inget säga, säger hon.

Klart är dock att händelsen fortfarande utreds som grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

Mer i ämnet