– Vi har aldrig haft ett slagsmål här på 4,5 år. Det här kom verkligen som en chock, säger krogägaren Jim Nilsson. Foto: Babiker Malik

Krögaren: ”Jag har personal som mår jättedåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken och hotet mot krogen 19hundra upprör krögaren Jim Nilsson och hans anställda.

– Kändes det jobbigt innan är det värre nu när han är släppt, säger han.

Redan på fredag planerar krögaren Jim Nilsson att öppna restaurangen och klubben 19hundra igen. Renoveringsarbetet efter lördagsnattens attentat pågår för fullt.

– Det regnade in genom de trasiga fönstren i 12 timmar innan jag fick tillträde till lokalen. Vattnet förstörde hela golvet, vilket gör att vi fått riva upp allt.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

TV: Se hela inslaget här

SVT Nyheter träffar honom när han precis nåtts av nyheten att den man, som misstänks för attentatet mot nattklubben på lördagskvällen, släppts.

– Jag har personal som mår jättedåligt efter det som hänt och inte vill komma tillbaka. Det här gör det inte bättre, säger han. Tänk om han kommer tillbaka hit igen?

Restaurangen planerar att öppna på fredag igen. Foto: Babiker Malik

”Det kom som en chock”

Han beskriver vad som hände under den dramatiska lördagsnatten. Restaurangen var fullsatt, och själv stod Jim Nilsson i DJ-båset. Som från ingenstans slungas en flaska in genom fönstret.

– Den träffar en tjej i bakhuvudet. Hon satt intill fönstret. Vår första tanke är att det flugit in en stor gatusten. När jag tittar ut ser jag gärningsmannen stå och leta efter fler föremål i sin väska, säger han.

Kort därefter kommer nästa flaska in genom den den krossade rutan. Flera besökare, anställda och Jim själv kastar sig ut för att jaga ikapp mannen.

Bombliknande bälte var ofarligt

Utanför restaurangen, på andra sidan Storgatan, drar 21-åringen fram en stor kökskniv, enligt Jim Nilsson.

– Jag stannar till och det strömmar till vänner och gäster från restaurangen som sliter ner honom och avväpnar honom från kniven, som han viftar rätt flitigt med.

– Strax därefter kommer ordningsvakterna och skingrar alla människor.

Utanför restaurangen hittar Jim Nilsson vad han då uppfattar som fyra molotovcocktails.

– Jag springer bort till honom igen för att fråga vad det är fråga om, om detta är riktad till mig eller krogen. Han svarar ”håll tyst” på engelska. Han blir våldsam igen. Ordningsvakterna sliter ner honom och då blottas det här, vad vi tror är, ett bombbälte med sladdar, som han försöker nå.

Polisen anländer och spärrar av platsen. Internationella insatsstyrkan anländer och skickar fram en robot, som undersöker gärningsmannen.

Först under onsdagen meddelade åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström att bältet var ofarligt och att inga ingredienser till vapen eller bombfynd gjorts. Hon tog då också beslutet att släppa mannen på fri fot, utan att begära honom honom häktad.

21-åringens advokat förtydligade sedan att flaskorna som mannen kastade och hade i sin väska innehöll saft, och att bältet var ett massagebälte med tillhörande fjärrkontroll.

”Ännu mer jobbigt nu”

När SVT Nyheter på nytt når krogägaren Jim Nilsson på onsdagskvällen säger han att den informationen inte påverkat oron hos personalen. De är fortfarande upprörda över hotet.

– Folk är arga och det här har inte förändrat läget. Kändes det jobbigt innan är det värre nu när han är släppt. Personalen frågar sig ”När dyker han upp nästa gång?”, säger Jim Nilsson.

Hur tänker du själv om vändningarna kring den här händelsen?

– Jag tycker att man borde gått ut med att det var saft i flaskorna och att det var ett massagebälte mycket tidigare, om man nu visste det. För det borde man ha sett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot cocktailbar i Ängelholm

Mer i ämnet