Kronprinsessparets stiftelse har varit med och finansierat Fryshusets satsning på uppsökande verksamhet i Helsingborg. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Björn Lindgren/TT

Kronprinsessparet hjälper till att betala projektet i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Fryshusets satsning på uppsökande verksamhet i Helsingborg ska pågå i tre år. Och kommer att kosta drygt fyra miljoner som olika givare skjutit till – bland annat Kronprinsessparets stiftelse.

Det är inte första gången Fryshuset trycker på startknappen för uppsökande verksamhet bland unga. Malmö är en av de kommuner där sådant arbete redan pågår.

– Vi ser att läget i Helsingborg är en utsatt situation från unga, säger Christer Thordson, ordförande för stiftelsen Fryshuset.

Och det finns ett stort intresse bland finansiärerna för den här typen av projekt. 

Totalt har 4,1 miljoner samlats in till den treåriga uppsökande verksamheten i Helsingborg. Bland givarna finns näringslivet, privatpersoner och olika organisationer.

Kunglig stiftelse bidrar

En del pengar kommer från Kronprinsessparets stiftelse som även är med och finansierar Fryshusets verksamhet i Malmö. SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt kronprinsessparet för en kommentar.

Däremot finns inte Helsingborgs stad med bland finansiärerna – än.

Socialdemokraterna vill att kommunstyrelsen redan nu ger Fryshuset ekonomiskt stöd för sin verksamhet i Helsingborg.

Men Moderaterna vill avvakta.

– Våra tjänstepersoner för nu en dialog med Fryshuset för att komma fram till hur deras verksamhet kan komplettera vår. När det arbetet är avslutat ska vi ta ställning till eventuellt ekonomiskt stöd, säger Julia Persson (M).

Ingen kollision

Fryhusets verksamhetsutvecklare i Helsingborg, Alexander Ström, säger att det inte blir frågan om någon kollision.

– Vi ska inte konkurrera med kommunens verksamhet, tvärtom vill vi vara ett komplement och samarbeta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.