Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polis på plats i Ängelholm efter att en flicka i 10-årsåldern förts till sjukhus med befarade knivskador. Foto: Johan Nilsson / TT

Kvinna åtalas för mordförsök – erkänner knivhugg mot 10-åring

Uppdaterad
Publicerad

Idag åtalas den 34-åriga kvinna som erkänt att hon knivhögg en 10-årig flicka i Ängelholm i somras.

Det var en måndagseftermiddag i juni som en 10-årig flicka attackerades och knivhöggs i ryggen av en okänd kvinna på en öppen gata i närheten av sitt hem.

Flickan skadades allvarligt men överlevde.

Flera attacker i rad

Händelsen föregicks av att flera flickor mellan 9 och 17 år dagarna innan attackerats på olika sätt av en kvinna med liknande signalement.

Kort efter den blodiga attacken på 10-åringen greps en 34-årig kvinna utanför sitt hem – inte långt från gärningsplatsen. Hon nekade inledningsvis till brott men har under utredningens gång erkänt att det var hon som låg bakom knivhuggen.

Erkänner – men inte mordförsök

Hon vill dock att händelsen ska rubriceras som grov misshandel. Trots det åtalas hon nu för mordförsök gällande flickan och misshandel respektive grov misshandel för de andra fyra attackerna hon misstänks för.

– Vi har lagt ett stort arbete på att identifiera vad som skett vid olika tillfällen men med samma tillvägagångssätt, säger åklagare Linda Seger i ett pressmeddelande

Kniven bland bevisningen

Alla flickor ska ha attackerats bakifrån.

– Inga av brotten har föregåtts av någon provokation eller någon form av kontakt, säger Linda Seger.

Under utredningens gång har även en rättspsykiatrisk undersökning av kvinnan genomförts. Den kom till slutsatsen att hon lider av en allvarlig psykisk störning.

Varför gjorde hon det?

– Hon har lämnat en förklaring som har att göra med hennes mående och som är kopplat till saker hon har upplevt i livet vilket hon kommer förklara i rätten också, säger kvinnans försvarsadvokat Eleonora Johansson.

Enligt åklagaren har man hittat den kniv som tros ha använts vid attacken mot den 10-åriga flickan. Rättegången väntas börja den 17 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.