Högsta Domstolen i Stockholm. Arkivbild. Foto: Magnus Andersson/TT

Kvinna som mördade sambo var gravid – får sänkt straff

Publicerad

Kvinnan som knivhögg sin sambo till döds i Landskrona för ett drygt år sedan får sitt straff sänkt av Högsta domstolen. Ett av skälen är att hon var gravid och tvingades lämna ifrån sig sitt barn.

I april förra året knivhögg den då 22-åriga kvinnan sin 25-åriga sambo till döds i parets hem i Landskrona. Under ett bråk tog hon en kökskniv och högg honom, varav ett hugg träffade honom i hjärtat och ena lungan. Lunds tingsrätt dömde kvinnan till 16 års fängelse för mord.

Straffet sänks med tre år

Målet överklagades dock hela vägen till Högsta domstolen, som anser att det finns flera förmildrande omständigheter i fallet. I en dom sänker nu domstolen påföljden till 13 års fängelse men slår fast att kvinnan gjort sig skyldig till mord.

Barnet föddes under häktestiden

Skälen till straffsänkningen är att kvinnan direkt efter händelsen larmade SOS Alarm i hopp om att rädda sambons liv samt att det kort efter händelsen visade sig att kvinnan var gravid. I samband med födseln, som ägde rum medan kvinnan var häktad, tvingades hon lämna ifrån sig barnet som placerades hos en fosterfamilj.

Domstolen har även tagit hänsyn till att brottet inträffade i samband med ett bråk där även kvinnan skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.