Läderfabriken saneras snart – och snabbare

Uppdaterad
Publicerad

I april inleds saneringen av den gamla Läderfabriken i Klippan. Men tidplanen för projektet har krympts – nu ska merparten av arbetet ske på två år istället för tre.

Anledningen är att saneringen blivit billigare än väntat och man har råd att jobba snabbare än man tidigare beräknat.

Läderfabriken klassas som ett av Skånes mest förorenade områden och Naturvårdsverket lägger drygt 100 miljoner kronor på saneringen.

Svårt förorenad

Om ett par veckor sätts skoporna i marken kring den gamla Läderfabriken i Klippan – av Länsstyrelsen rankad till en av Skånes svårast förorenade platser.

– Där är redan lite arbete på gång, man kör dit rena massor och arbetsbodar är på väg, säger Tomas Henrysson, extern projektledare för saneringen.

Men nu beräknas jätteprojektet klaras av på två år istället för tre.

Att saneringen delats upp på tre år var för att garantera att man skulle hamna inom de årsbudgetar Naturvårdsverket satt upp.

– Det är att sticka ut hakan att säga det – men det ser ut som det blir billigare än det verkade från början. Med entreprenören på plats visar det sig att vi klarar årsbudgetarna med marginal och då kan vi göra det snabbare, säger Tomas Henrysson.

Ohälsosamma halter

Förberedelserna har pågått i åratal med omfattande provtagningar, rivning av de gamla fabriksbyggnaderna och marksanering i kringliggande villaträdgårdar. Saneringen som strax inleds kallas etapp 3 och är den största insatsen hittills. Tungmetallerna arsenik och krom i ohälsosamt höga halter finns i jorden över ett 11 hektar stort område, samt i bottensediment i intilliggande Bäljane å. 100 000 kubikmeter förorenade massor ska grävas bort och ungefär lika mycket ska ligga kvar men säkerhetstäckas.

Naturvårdsverket står för notan, 107 miljoner kronor, men kommunen kommer också att få lägga några miljoner på återställningsarbete.

Jorden på väg bort

Saneringen har upphandlats och utförs av Svevia. Massorna som ska gräva bort tas hand om förtaget DT Recycling – men jorden kommer att landa på en annan plats i kommunen, i Hyllstofta, då lokala renhållningsbolaget Nårab är deras underleverantör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.