Foto: TT

Läkare åtalas – misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i 60-årsåldern verksam i nordvästra Skåne åtalas, misstänkt för en våldtäkt och flera fall av sexuellt ofredande av kvinnliga patienter.

– Åtalet gäller övergrepp mot totalt fyra olika personer, säger åklagare Kristin Vernet.

De fyra kvinnorna var patienter till läkaren. Tre av kvinnorna uppger att de blivit sexuellt ofredande och en att hon blivit våldtagen i samband med läkarundersökningar där mannen är verksam.

Allt ska enligt kvinnorna ha skett i samband med läkarbesök på läkarmottagningen där mannen arbetar

Greps i slutet av januari

Mannen greps och häktades i slutet av januari efter att den kvinna som anmält våldtäkt, larmade 112 efter läkarbesöket.

– Under utredningens gång har ytterligare tre offer kontaktat polisen, därför finns det nu fyra målsäganden, säger Kristin Vernet.

Enligt åtalet är brottet särskilt försvårande eftersom mannen utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukade det särskilda förtroende som finns mellan patient och läkare.

Läkaren medger att han har berört samtliga kvinnor i samband med läkarundersökningarna men förnekar brott. Om han döms riskerar han minst två års fängelse enligt den straffsats som gäller för våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.