Landskronapar åtalas – misstänks ha gift bort 14-årig dotter

Uppdaterad
Publicerad

Genom en ringceremoni misstänks en 14-årig flicka i Landskrona ha gifts bort med sin vuxna kusin för att återupprätta familjens heder. Nu åtalas föräldrarna och kusinen för äktenskapstvång.

Föräldrarna samt flickans kusin, som är i 25-årsåldern, anklagas för att ha satt flickan i en ”äktenskapsliknande förbindelse”. Detta ska ha gjorts genom en ringceremoni som ägt rum i somras och som följt kulturella regler för den minoritetsgrupp familjen tillhör.

De åtalas nu för äktenskapstvång, eller i andra hand försök till äktenskapstvång, vid Lunds tingsrätt. Vid ceremonin ska flickan ha varit uppklädd, en imam ska ha medverkat och ett äktenskapskontrakt upprättats, enligt åtalet.

Agerandet beskrivs i åtalet som ”hänsynslöst och en kännbar fridskränkning”. Motivet ska enligt åklagaren ha varit att upprätta eller återupprätta familjens heder och vittnen, bland annat från flickans skola, har kallats till rättegången för att styrka detta.

Samtliga tre åtalade förnekar brott. De har suttit häktade sedan oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.