Titta på klippet för att höra mer om hur kommunalråd Torkild Strandberg (L) ser på behovet av ordningsvakter. Foto: SVT

Landskronas kommunalråd: ”Ordningsvakterna fyllde ett vakuum”

Publicerad

I Landskrona har kommunen haft timanställda ordningsvakter i egen regi sedan 2005.

Landskrona kommun fick tillstånd av polisen efter att kriminaliteten i stadskärnan ökat och kommunens mätningar visade på otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det var för att fylla ett vakuum när samhället backat undan i form av nedragna polisresurser. Vi kände tydligt att detta måste fyllas av en annan ordningsmakt och då var ordningsvakter det som stod till buds, säger Torkild Strandberg (L) kommunstyrelsens ordförande.

Bättre samarbete

Ordningsvakterna arbetar helgkvällar i nära samarbete med fältsekreterare och är arbetsledda av polisen i något som kallas Lugnt på stan.

– Brottsutvecklingen faller tydligt och det har också inneburit att samarbetet mellan staden och polisen blivit mycket starkare och bättre, säger Torkild Strandberg (L).

Även polisens upplevelse är att det blivit lugnare.

– Brottsanmälningarna har gått ner och Landskrona sticker ut, säger Jörgen som är polis i området.

Känner området

Många av de ordningsvakter som jobbar idag har varit med från början och känner området och de som rör sig där.

– I Landskrona har man sett Lugnt på stan-vakterna i många år – folk hänger ut från fönstren och vinkar ”hej hej är ni här”, säger Eva Bengtsson som har varit med från början som ordningsvakt.

Titta på klippet för att höra mer om hur kommunalråd Torkild Strandberg (L) ser på behovet av ordningsvakter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.