Väntsal för asylsökande på Migrationsverket i Solna. Foto: TT

Länsstyrelsen: Inte bra dra ebo-gräns runt hela kommuner

Publicerad

Helsingborg, Malmö, Landskrona och Kristianstad valde att dra gränsen för nya ebo-lagen runt hela kommunen. Nu gör länsstyrelsen tummen ner för det beslutet.

Den nya ebo-förordningen trädde i kraft vid årsskiftet. 32 kommuner i landet, sex i Skåne, får peka ut särskilt utsatta områden där asylsökande inte får bo om de vill ha statlig och kommunal ersättning.

De stora skånska städerna har alla bestämt sig för att peka ut hela kommunen som utsatta områden – Malmö, Landskrona, Helsingborg och Kristianstad.

Delar inte bedömningen

Nu har länsstyrelsen i Skåne granskat de fyra kommunernas beslut. Myndigheten kan inte påverka kommunernas beslut utan är bara rådgivande i den här frågan.

Trots det gör man nu tummen ner för deras agerande. I sitt yttrande över beslutet i Helsingborg skriver länsstyrelsen att man inte delar bedömningen att hela staden är ett utsatt område.

Liknande skrivelser har skickats till de andra tre stora kommunerna.

Inte trångboddhet överallt

– Tanken med den nya lagen är man ska avgränsa en del områden men inte hela kommuner. Det ska vara kommundelar som präglas av trångboddhet och socioekonomiska faktorer och det gäller inte hela Helsingborg, säger Peter Cavala, avdelningschef på länsstyrelsen.

Nu blir det upp till politikerna i respektive kommun att avgöra hur de ska förhålla sig till länsstyrelsens kommentar.

– Vi kommer behöva analysera yttrandet i nämnden men jag själv ser ingen anledning att låta detta påverka vårt ursprungliga beslut. Anledningarna till att vi vill undanta hela kommunen har inte förändrats, säger Richard Lundberg (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Helsingborg. 

Okej i små kommuner

Däremot tycker länsstyrelsen att det är okej att de små kommunerna Åstorp och Perstorp låter de nya ebo-bestämmelserna gälla hela kommunen.

– Där går det inte att urskilja vissa områden med särskilda problem. I så fall måste man gå ner på fastighetsnivå, säger Peter Cavala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.