Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdsförvaltaren Karl-Johan Pålsson värnar om Hovs hallar. Han uppmanar därför besökare att avstå från att bygga stenrösen där. Hör mer om varför det är viktigt i videon. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Stenrösen vid Hovs hallar väcker oro: ”Kan gå illa”

Uppdaterad
Publicerad

Byggnationen av stentorn i naturreservatet Hovs hallar har blivit ett växande problem. Nu varnar länsstyrelsen i Skåne för att stenhögarna kan vara en säkerhetsrisk för besökare.

Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne, menar att fenomenet inte är nytt. Det har däremot blivit vanligare på senare tid – inte bara vid Hovs hallar utan också i många andra av Sveriges naturreservat.

Men byggnationerna har negativ inverkan på både djur och växter som lever i det karga klapperstenslandskapet.

– Vad har vi för rätt att förstöra deras livsmiljö när vi inte behöver? Man förstör också för all framtid de här geologiska formationerna som har funnits här. De är ju ett viktigt minne av hur vårt landskap har bildats, säger Karl-Johan Pålsson.

Därtill menar han att stentorn har rasat när folk har gått i dess närhet eller till följd av hård väderlek. Vissa besökare har kommit till skada när tornen kollapsat och stenarna satts i rullning.

Nya åtgärder väntar

Trots informationsblad som uppmanar besökare att avstå från denna typ av bygge har rösen fortsatt att växa fram. För tillfället finns inget regelverk som förbjuder byggnationerna.

Nu funderar länsstyrelsen på hur de kan vända trenden för att motverka stenrösens negativa effekt på omgivningen.

– Reservat revideras med jämna mellanrum och det kommer också det här reservatet att göra. Förmodligen kommer det att komma en föreskrift mot detta i framtiden, just för att förbättra för djur och natur, säger Karl-Johan Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.