Lasarettsbygget i Helsingborg försenas

Publicerad

Ombyggnaden av Helsingborgs lasarett försenas. Den pågående genomlysningen av projektet visar på större problem än befarat och nu stoppas vissa delar av bygget. – Det är klart att det är fel och att det här kunde gjorts annorlunda, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Bland annat skrinläggs den ännu inte påbörjade renoveringen av såväl södra som västra flygeln i lasarettets huvudbyggnad i väntan på att hela projektet ses över, meddelade Region Skåne på torsdagen. Tidigast om sex månader väntas ett färdigt beslutsunderlag.

–  Vi kommer med anledning av det som framkommit göra ett omtag och revidera planen när det gäller utvecklingen av Helsingborgs sjukhusområde, säger Carola Joelsson, biträdande förvaltningschef vid Regionfastigheter i ett pressmeddelande.

– Det här är inte bra. Det är klart att det är fel och att det här kunde gjorts annorlunda, säger regiondirektör Alf Jönsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Vi pratar om skattepengar. Har ni tagit ansvar för bygget?

– Jag tror att det hade varit att inte ta ansvar att fortsätta med någonting som är på väg att gå fel.

Genomlysningen inleddes förra våren och är ännu inte avslutad. Men redan nu står det klart att antalet schakt under huvudbyggnaden behöver bli fler och att avloppssystemen är i sämre skick än väntat.

I den nya vårdbyggnaden, tänkt att inrymma bland annat psykiatri, kök och utbildningslokaler, väntas projekteringen av de övre våningsplanen ta längre tid än beräknat.

”Nödvändigt stanna upp”

Enligt tidigare prognos skulle alla arbeten på sjukhusområdet vara avslutade 2022. Något nytt slutdatum ges inte, men väl beskedet att hela projektet nu blir föremål för en extern revision. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet