Lastfartyget Snowlark har grundstött i farleden utanför Landskrona. Foto: André Tajti/Topnews

Grundstötta fartyget i Landskrona bogserat till kaj

Uppdaterad
Publicerad

Lastfartyget som gick på grund i farleden utanför Landskrona hamn natten till fredag har bogserats till kaj. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik.

Fartyget började bogseras in mot hamnen på fredagseftermiddagen. Enligt Kustbevakningen har inget oljespill upptäckts och fartyget har bogserats till kaj.

– Fartyget är förtöjt fast till kaj och ingen olja har kommit ut under lossdragning eller bogseringen. Nu vidtar utredningsarbetet. Det positiva är att inga utsläpp av olja läckt ut, sade Jenny Berg, ledningscentralsbefäl vid Kustbevakningen vid klockan 18.20 på fredagen.

Orsaken till grundstötningen är fortfarande oklar. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik och det finns inga misstankar om sjöfylleri.

Fartyget oskadat

Tjänstemän från Kustbevakningen och en inspektör från Transportstyrelsen har varit på plats. Det finns inga skador på fartyget och ingen person skadades ombord.

Fartyget ska ha fastnat i mjuk sandbotten och grundstötningen ska ha gått lugnt till. Man ska ha försökt ta sig loss på egen hand utan att lyckas. Att fartyget gått på grund har inte påverkat den övriga sjötrafiken in och ut från hamnen.

– Ventrafiken går som vanligt och de fartyg som ligger i hamn ska kunna komma ut idag, säger Mats Larsson.

Flaggat i Västindien

Det aktuella fartyget heter Snowlark och är flaggat i Saint Vincent och Grenadinerna i Västindien. Det kommer närmast från Rotterdam och är lastat med lera till Höganäs Bjuf. Fartyget är 75 meter långt och kan lasta 1 500 ton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet