Häktningsförhandlingarna hölls under tisdagen i Helsingborgs tingsrätt. Foto: SVT

Ledargestalt i Malmös gängkrig häktad för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

Det blodiga gängkriget i Malmö har resulterat i flera mord och uppmärksammade skjutningar. Nu har en nyckelperson i en av grupperingarna häktats för förberedelse till mord.

Mannen, som är i 35-årsåldern, har ett långt belastningsregister och är tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och häleri. Nu har han begärts häktad för att ihop med andra personer ha förberett ett mord i Ängelholm i maj i år.

– Han har häktats med restriktioner, det vill säga att han kommer att ha begränsad tillgång till omvärlden. Det eftersom vi tror att han skulle kunna påverka utredningen, säger Måns Biörklund, vice chefsåklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Trots att mannen inte har dömts för brott sedan 2012 har han länge varit intressant för polisen, detta då han enligt uppgift är en nyckelperson i Malmös undre värd. Den häktade ska vara ledargestalt i en gruppering som legat i blodig konflikt med en annan gruppering – en konflikt som har lett till flera uppmärksammade skjutningar och mord.

”Början på en lång utredning”

Om fallet har någon koppling till den pågående gängkonflikten i Malmö vill inte Måns Biörklund spekulera i. Han vill inte heller uttala sig om vad häktningen av mannen kan få för konsekvenser för densamma.

– Det vi utreder nu är det specifika brottet i Ängelholm och inga andra mål. Vilka bakomliggande motiv det finns till brottet utreds fortfarande. Vi är bara i början av en lång utredning, säger han.

Polisen knäckte krypterat chatverktyg

I juli stod det klart att Europeisk polis har lyckats knäcka EncroChat – ett krypterat kommunikationsverktyg som används av kriminella grupperingar. Detta ska bland annat ha lett till att svensk polis har kunnat förhindra över ett tiotal mordförsök inom den organiserade brottsligheten.

Enligt Sydsvenskan utgör åtminstone delar av bevisningen mot den häktade mannen information som polisen har hämtat in från EncroChat.

– Jag kommenterar inte vilket bevismaterial vi har. Vi har lagt fram vårt material i rätten och låtit domaren ta ställning till det, avslutar Måns Biörklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.