Polisen behövde bryta upp ytterdörren för att komma in och få ut mannan och systrarna som var inlåsta. Nu döms tonårspojken för olaga frihetsberövande. Foto: Bild ur polisens förundersökningsprotokoll

Lillebror hindrade systerns dejt – döms till ungdomsvård

Publicerad

Det började med en tonårskärlek men slutade med att lillebrodern låste in sina systrar och mamma i sovrummet.

Nu döms han till ungdomsvård av Lunds tingsrätt.

Det var i slutet på förra året som tonårspojkens två år äldre syster skulle träffa sin pojkvän. Det ogillade han och hindrade henne från att lämna familjens hus i Landskrona.

– Han försökte hindra henne i hallen och där uppstod bråk. När storasystern gick upp till sitt rum för att hämta sin väska låste han sovrumsdörren utifrån, säger kammaråklagare Mathias Larsson.

Låste in fler personer

Men det var inte bara storasystern som tonåringen låste in. I rummet fanns även hans mamma som höll på att natta familjens minsta dotter. Detta pågick till polisen kom och först fick bryta upp ytterdörren till familjens bostad och sedan sovrumsdörren.

– Där var de inlåsta i drygt en timme men de hade möjligheten att ringa polisen, säger Mathias Larsson.

Och att låsa in någon mot dennes vilja är ett brott. Därför ville åklagaren att tonårspojken skulle dömas för olaga frihetsberövande, vilket tingsrätten också delade.

Men eftersom det rörde sig om en timmes tid, samt att mamman och döttrarna kunde ringa polisen, anser domstolen att det rör sig om ett mindre grovt brott.

Pojken nekar till brott

Han låste in tre personer i ett rum, varför blir det inte tre fall av olaga frihetsberövande?

– Det är en gärning som drabbar tre personer, man ser det som ett brott. Om det vore en eller tre fall av olaga frihetsberövande hade inte påverkat straffet. Man gör en sammantagen bedömning vid ett tillfälle och en plats, säger Mathias Larsson.

Tonårspojken själv hävdade under rättegången att han inte begått en brottslig handling, utan att hans agerande varit av omtanke för sin äldre syster och att han därför saknat uppsåt till brottslig gärning.

Det ogillades av tingsrätten som dömde tonårspojken till ungdomsvård till följd av sin ringa ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.