Polis och politiker höll presskonferens efter sprängdådet mot stadshuset i Landskrona. Foto: SVT

Polisen: ”Fegt angrepp mot samhället och demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona stad höll pressträff efter nattens explosion vid stadshuset i Landskrona.

– Det har varit en kraftig sprängladdning, säger Göran Magnusson Skoglund, tillförordnad säkerhetschef på Landskrona kommun.

Deltog på pressträffen gjorde kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L), stadsdirektör Christian Alexandersson, Göran Magnusson Skoglund som är tillförordnad säkerhetschef i Landskrona stad samt Patric Heimbrand, polisområdeschef i nordvästra Skåne.

– Det har varit en kraftig sprängladdning. Polis larmades och gjorde sina insatser tillsammans med bombskyddet och kriminaltekniker som utreder och jobbar med ärendet, säger Göran Magnusson Skoglund.

Sprängdådet mot stadshuset i Landskrona

Möte med personalen på stadshuset

Göran Magnusson Skoglund berättar att man gick upp i stabsläge vid midnatt, för att ge trygghet till medborgarna. De kunde under morgonen konstatera att det var säkert att vistas och arbeta i stadshuset.

– Vi har haft informationsmöte med personalen under morgonen och jobbat med trygghetsskapande åtgärder, sett över säkerhetsrutiner i samband med polisen, säger han.

Att arbetet på kommunen fortsätter som vanligt är viktigt, menar Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ska inte låta kommunens arbete påverkas av en sån här händelse, utan den ska fungera som vilken torsdag som helst, säger han.

Angrepp mot samhället och demokratin

Torkild Strandberg tycker inte att attentatet mot stadshuset ska ges större betydelse än andra våldsdåd.

– Varje sprängning, oavsett om den riktas mot privatpersoner eller staden, är precis lika allvarlig och måste mötas av samma reaktion, säger han.

Polisområdeschefen Patric Heimbrand anser emellertid att detonationen är synnerligen allvarlig.

– Det är ytterligare ett fegt angrepp mot samhället och demokratin, säger han.

Ser ingen koppling till insats mot kriminella

Huruvida explosionen vid stadshuset betraktas som en reaktion på den riktade insats som polisen i nordvästra Skåne gör mot kriminella nätverk, vill Patric Heimbrand inte bekräfta.

– Vi vill inte spekulera i sådant ännu men vi ser ingen omedelbar koppling. Jag tror att något sådant i så fall hade riktats mot polisen.

Påverkar detta insatsens arbete?

– Vi kommer att fortsätta jobba på bred front mot grova brott i Landskrona, med de resurser vi har. Vi kommer inte utesluta någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängdådet mot stadshuset i Landskrona

Mer i ämnet