Foto: Emil Langvad/TT

LSS-personal öppnade boendes post – händelsen anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Två brev med hemligt innehåll som adresserats till en boende på ett LSS-boende öppnades av personal. Nu anmäler kommunen sig själv till IVO enligt Lex Sarah-bestämmelsen.

Istället för att lämna breven till den boendes gode man, som man ska göra enligt gällande regler, öppnade personal på LSS-boendet i Helsingborg dem. Breven har sedan delats mellan personal på boendet innan det lämnades till en av den boendes anhöriga.

Den anhörige är dock inte någon legal företrädare. På så sätt röjdes uppgifter som omfattas av sekretess.

Den boende tillfrågades inte vad hen ville göra med breven och fick heller aldrig ta del av dem.

– Vi ser nu till att personalen på boendet uppmärksammas på den felaktiga hanteringen så att det inte ska kunna inträffa igen, säger Elisabeth Mineur, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Förvaltningen har inlett en egen utredning av händelsen och informerat personalen om att ärendet inte skötts korrekt.

Lex Sarah är en bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att personal i vissa verksamheter, exempelvis inom äldreomsorgen eller omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det räcker att någon inom personalen misstänker brister för att de ska vara skyldiga att rapportera.

Rapporteringen ska ske till berörd nämnd i kommunen som i sin tur ska dokumentera och utreda vad som har hänt. Om utredningen visar på ett allvarligt missförhållande eller en stor risk att ett sådant uppstår ska nämnden rapportera vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer