Foto: Leonora Toplica

Färre polisanmälningar efter insatser på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en turbulent hösttermin på Snyggatorpsskolan gjorde skolan och kommunen flera insatser för att återställa tryggheten. Enligt polisen har det resulterat i färre polisanmälningar.

– Det har varit oroligt på Snyggatorpsskolan och vi har tagit upp ett antal anmälningar. Vi ser att det är lugnt på skolan, det har inte kommit in några fler anmälningar. Det är de signaler vi får från skolan att de här oroligheterna har helt lagt sig, säger Caroline Sempert, tillförordnad lokalpolischef i Klippan.

Fler vuxna i korridorerna

Skolan har med hjälp av kommunen försökt återställa studiero och trygghet på skolan.

– Det vi har gjort det är att öka vuxennärvaro, där har kultur- och fritid gått in med extrapersonal. Det är viktigt att ungdomar och barn känner att det finns vuxna att prata med. Sedan är det fler ögon så klart, det är viktigt i det här läget, säger Marie Gärdby, rektor på Snyggatorpsskolan.

Att informera vårdnadshavare om situationen på skolan har varit viktigt.

– Vi har uppmuntrat föräldrar att höra av sig hit om man känner sig orolig eller bekymrad. En del barn väljer att prata med oss på skolan en del gör inte det. Därför är det viktigt att man som förälder känner till vad som händer så man kan prata om det hemma, säger hon.

Ska göra polisanmälan

Mot slutet av höstterminen blev förhållandena lugnare på skolan. Enligt Marie Gärdby har utpressningen upphört och man har inte haft fler filmningar som delats på sociala medier. Däremot är inte problemen helt ut världen. När SVT Nyheter träffar rektorn strax före jul berättar hon att ytterligare en polisanmälan ska göras.

– Vi ser att det har förbättrats men det händer fortfarande saker här och då agerar vi, vilket är det viktiga.

Hur ska ni jobba för att behålla lugnet?

– I mångt och mycket handlar det om att hålla i och hålla ut. Vi måste säkerställa att det vi gör nu – att vi inte tappar taget om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.