Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Svensson (M) och Mickey Magnusson (S) hjälps åt att resa den omkullvräkta centerskylten. Foto: Klara Åkesson/SVT

Många valaffischer förstörs i Helsingborg: ”Värsta nånsin”

Publicerad

Valet närmar sig och valaffischerna är som vanligt på plats. Men i år är skadegörelsen av affischerna mer omfattande än någon gång tidigare.

Att några valaffischer rivs ner hör till vanligheterna.

– Men i år verkar det vara en systematisk förstörelse som drabbar alla partiers valaffischer. Det är mycket värre än tidigare val, säger Mickey Magnusson (S).

Valet 2022 Helsingborg

– Som ett angrepp på demokratin, säger Alexander Svensson (M).

Tvingas åka runt

Båda berättar hur de ständigt tvingas åka runt till alla ställen i kommunen där affischerna finns. De reser omkullvråkta affischer, reparerar ställningar och klistrar upp nya affischer när det behövs. Värst är det i Stadsparken, Rydebäck, Ödåkra och Gantofta.

– Det är klart att det kostar men framför allt går det åt en massa onödig tid.

Hjälps åt med Centerpartiet

När SVT Nyheter Helsingborg träffar Mickey Magnusson och Alexander Svensson i Stadsparken har Centerpartiets affisch vräkts omkull. Tillsammans baxar de upp den igen och sen hjälps de åt med att fixa till Moderaternas och Liberalernas skyltar som fått sig en törn.

– När det gäller demokratin har vi inga skiljaktligheter. Här hjälps vi åt, oavsett vilket parti som drabbats, säger de båda politikerna.

”Tagg i demokratin”

All förstörelse polisanmäls.

– Vi tittar på alla men det är oerhört svårt att komma åt skadegörelsen när den sker så systematiskt på många olika ställen, säger kommunpolis Johan Mangbo.

Inte desto mindre ser han allvarligt på händelserna.

– Varje tillfälle är en tagg i demokratin och demokrati är det viktigaste vi har, säger Johan Mangbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet