Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Treklövern: M, KD och L presenterade tillsammans den kommande inriktningen för stadens budget tillsammans med samverkanspartiet SD. Foto: Simon Melin/SVT

Detta vill nya Helsingborgsstyret satsa på – trygghet i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsförmiddagen presenterade treklövern: M, KD och L tillsammans med SD inriktningen för Helsingborgs stads kommande budget.

Det var i borgmästarrummet i rådhuset som de fyra partierna samlades och presenterade inriktningarna för staden: innovation, trygghet, sysselsättning samt livskvalitet och klimatneutralitet.

Och det var framförallt trygghet som stod i fokus. Skattesatsen och överskottsmålet lämnas orörd i ekonomsikt oroliga tider med stigande inflation, räntehöjningar och kostnadsökningar.

Valet 2022 Helsingborg

– Det är en viktig markering i osäkra tider där vi ser till att presentera en budget i balans för att se till att Helsingborg står tryggt, säger kommunstyrelsens tillträdande ordförande Christian Orsing (M).

Förslag på fler ordningsvakter, trygghetsvärdar, övervakningskameror och familjefridcentrum som ska öka tryggheten för stadens invånare.

Sverigedemokraterna insläppta i värmen

Sverigedemokraterna har i 20-års tid suttit i Helsingborgs fullmäktige men aldrig tidigare budgetsamverkat med andra partier. Trenden liknar den som sker på riksplan, partiet får igenom stora delar av sin politik men får inte vara med i styret.

Ni säger att ni fortfarande är ett oppositionsparti, finns det situationer i fullmäktige där ni kommer rösta med oppositionen?

– Det kan hända men givet att vi har en budgetsamverkan innebär det att vi har ett ansvar att de tagna ramarna för budgeten ska hållas. Men vi står fria att rösta som vi vill, säger Sverigedemokraternas kommunalråd Michael Rosenberg.

Finns det en konkret sakpolitisk fråga där ni kan gå ihop tillsammans med oppositionen?

– Det kan vara frågan om lagen om offentligt upphandlade vårdboenden där vi tillsammans med Socialdemokraterna i över tio år har drivit att vi vill stänga. Det finns ett par stycken kvar och kommer frågan upp i fullmäktige så kommer vi se till att de stängs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet